Uitneembare beugels

Plaatapparatuur

Een plaatje kan gebruikt worden voor kleine afwijkingen, maar ook voor de vroege verbreding van de bovenkaak. In geval van de vroege verbreding (die meestal plaatsvindt voor de leeftijd van 8,5 jaar) zal er een schroefje in de plaat zitten die elke week aangeschroefd moet worden. Deze plaatjes moeten continu gedragen worden alsook tijdens het eten.

Functionele apparatuur

Deze beugel wordt voornamelijk  gebruikt wanneer de onderkaak teveel naar achter ligt ten opzichte van de bovenkaak en zal ervoor zorgen dat de groei van de onderkaak gestimuleerd wordt. Een functioneel apparaat kan dan ook enkel gebruikt worden bij groeiende kinderen en wordt meestal voltijds gedragen.

Buitenbeugel

Deze beugel wordt gebruikt om de kiezen in de bovenkaak naar achteren te verplaatsen. Zo wordt er ruimte gemaakt indien de tanden te dicht tegen elkaar staan of er geen plaats is voor bepaalde tanden. Ook kan deze beugel gebruikt worden om de kiezen beter op elkaar te laten passen. De beugel heeft een metalen boog die vastzit in een buisje op de kiezen maar ook een extra boog die naar buiten komt. De buitenste benen worden met een kussentje in de nek verbonden.  Om het gewenste resultaat te verkrijgen zal de beugel minimum 14u per dag gedragen moeten worden. Concreet houdt dit in dat de beugel alle uren buiten de schooluren gedragen wordt.

Vaste apparatuur

Blokjes

Deze vierkante metalen plaatjes worden pijnloos aan de tanden vastgemaakt. In de blokjes zit een gleufje waarin de orthodontische draden passen. Deze draden zorgen ervoor dat de tanden kunnen verplaatsen. Tijdens een behandeling met blokjes zijn harde etenswaren uitgesloten en extra aandacht tijdens het poetsen is onontbeerlijk. Indien gewenst kunnen er ook keramische blokjes geplaatst worden.

Vaste expansiebeugel

Deze vlindervormige beugel dient om de bovenkaak te verbreden. Hij wordt vastgekleefd op een aantal tanden in de bovenkaak en komt samen in een schroef die ter hoogte van het gehemelte gelegen is. Deze schroef wordt thuis 1 à 2 keer per dag aangedraaid waardoor er tijdelijk een spleetje tussen de voorste tanden ontstaat. Bij kinderen werkt dit apparaat door het rekken van de groeinaad in het verhemelte. Indien een verbreding nodig is bij volwassen zal deze chirurgisch geassisteerd worden.

Botverankering

Door het bevestigen van een klein schroefje in de kaak is het mogelijk om tanden te verplaatsen zonder dat er reactiekrachten plaatsvinden op andere tanden. Dit kan zeer nuttig zijn als sommige tanden verplaatst moeten worden en anderen niet.

Gecombineerde behandelingen orthodontie-chirurgie

Sommige afwijkingen van het gebit en van de kaken kunnen niet alleen met beugels worden behandeld. Soms is de afwijking te groot of verloopt de groei van de kaak te ongunstig om alleen orthodontisch te kunnen corrigeren.

Ook bij volwassenen of niet-groeiende individuen kan orthodontie gecombineerd met een chirurgische ingreep nodig zijn om een functioneel en stabiel resultaat te bekomen.

Retentie apparatuur

Vast retentiedraadje

Deze draadjes worden aan de binnenkant van de tanden gekleefd om het resultaat dat verkregen is door de orthodontische behandeling te stabiliseren. In de onderkaak zal het draadje van hoektand tot hoektand vastgekleefd worden. In de bovenkaak kan dit van hoektand tot hoektand zijn of van laterale snijtand tot laterale snijtand.

Uitneembare retentieplaat

In de bovenkaak wordt er geopteerd om extra retentie te voorzien in de vorm van een uitneembare retentiebeugel. Deze kan naargelang de beginsituatie bestaan uit een gekleurd dik kunststof plaatje met metaaldelen of een transparant beugeltje dat als een jasje rond de tandenboog past.